ZZP Compliant ondernemen met PIT BV

ZZP Compliant ondernemen met PIT BV

Vanaf 1 januari 2025 wordt de handhaving op zzp-constructies aangescherpt. Dit betekent meer controle, meer regels en… mogelijk meer hoofdpijn. Maar geen zorgen, PIT BV heeft de oplossing!

Wil jij als zzp’er flexibel en zorgeloos blijven ondernemen? Of als opdrachtgever jouw zzp’ers inzetten zonder de risico’s van schijnzelfstandigheid? Met onze oplossingen zoals payrolling, flexcontracten en maatwerkbemiddeling zorgen wij ervoor dat je compliant blijft, zonder in te leveren op vrijheid of flexibiliteit.

👉 Download hier onze brochure en checklist voor opdrachtgevers 💪

Per 1 januari 2025 vervalt het handhavingsmoratorium dat sinds de invoering van de Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (Wet DBA) van kracht was. Dit betekent dat de Belastingdienst strenger gaat controleren op schijnzelfstandigheid en actief zal handhaven. Voor werkgevers die zzp’ers inzetten, brengt dit risico’s met zich mee, zoals naheffingen en boetes bij schijnzelfstandigheid. Dit vraagt om een zorgvuldige beoordeling van de arbeidsrelatie en het treffen van de juiste maatregelen. Bij PIT BV staan we klaar om jouw organisatie te ondersteunen met expertise en oplossingen die ontzorgen.

Wat is schijnzelfstandigheid?

Schijnzelfstandigheid treedt op wanneer een zzp’er in werkelijkheid als werknemer functioneert, ondanks een overeenkomst van opdracht. Dit betekent dat er in de praktijk sprake kan zijn van een arbeidsrelatie, bijvoorbeeld door een gebrek aan vrijheid in de uitvoering van werkzaamheden of een afhankelijke positie ten opzichte van de opdrachtgever. Wanneer een zzp’er als werknemer wordt aangemerkt, zijn er aanzienlijke fiscale en arbeidsrechtelijke consequenties, zoals de verplichting om loonbelasting en sociale premies af te dragen, en het toekennen van werknemersrechten (zoals doorbetaling bij ziekte en vakantiedagen).

Wat verandert per 1 Januari 2025?

De Belastingdienst zal vanaf 2025 actief handhaven op schijnzelfstandigheid door middel van correcties, naheffingen en boetes met terugwerkende kracht. Een overgangsjaar zonder vergrijpboetes geldt voor werkgevers en zzp’ers die aantonen actief te werken aan het vermijden van schijnzelfstandigheid. Het kabinet werkt daarnaast aan een nieuw wettelijk toetsingskader om de kwalificatie van arbeidsrelaties te verduidelijken.

Hoe PIT BV jou kan ontzorgen

Bij PIT BV begrijpen we dat werken met zzp’ers waardevolle flexibiliteit biedt, maar ook risico’s met zich meebrengt. Wij helpen je niet alleen met compliance, maar zorgen ervoor dat je zzp’ers behoudt zonder de kopzorgen van schijnzelfstandigheid. Hoe? Hier zijn de voordelen die wij bieden:

  • Grondige beoordeling van de arbeidsrelatie
    We beoordelen jouw arbeidsrelaties zorgvuldig, zodat je weet waar je aan toe bent. Bij twijfel bieden we advies over de juiste vorm van samenwerking.
  • Alternatieven: Payrolling of uitzendbasis
    Blijkt een arbeidsrelatie te complex of risicovol? Overweeg dan onze payrolling-oplossing of het inhuren via uitzendbasis. Zo blijf je flexibel, zonder de nadelen van schijnzelfstandigheid. Wij nemen alle administratieve en fiscale verplichtingen op ons.
  • Duidelijke contracten en beleid
    Zorg voor een helder beleid omtrent het inzetten van zzp’ers. Onze specialisten helpen met het opstellen van waterdichte overeenkomsten en beleid dat aansluit op de praktijk en wetgeving.

Maatregelen tegen schijnzelfstandigheid: Tips voor werkgevers

  • Beperk de duur van opdrachten
    Vermijd langdurige en exclusieve samenwerkingen met vaste uren of dagen. Dit kan sneller als een arbeidsrelatie worden gezien.
  • Geef ruimte voor zelfstandigheid
    Laat zzp’ers zelf bepalen hoe zij hun werk invullen en voorkom dat je directe sturing geeft.
  • Vervangbaarheid waarborgen
    Zorg ervoor dat de zzp’er niet verplicht is om het werk persoonlijk uit te voeren. Vervangbaarheid is een belangrijk kenmerk van zelfstandigheid.

Met PIT BV werk je zorgeloos met zzp’ers, terwijl wij jou volledig ontzorgen op het gebied van wet- en regelgeving. Laat ons de risico’s beheren, zodat jij flexibel kunt blijven ondernemen. Neem vandaag nog contact met ons op voor meer informatie! 📞✨

Belangrijke veranderingen voor ZZP’ers vanaf 2025: Wat betekent dit voor jou?

Vanaf 1 januari 2025 gaat er veel veranderen voor zzp’ers in Nederland. De Belastingdienst zal dan strenger gaan handhaven op schijnzelfstandigheid. Dit kan directe gevolgen hebben voor jouw werkzaamheden als zzp’er. Wat betekent dit voor jou, en wat kun je doen om voorbereid te zijn? Bij PIT BV Diensten leggen we uit wat er op je afkomt en hoe wij jou kunnen helpen je positie te versterken.

Wat is Schijnzelfstandigheid?

Schijnzelfstandigheid betekent dat je als zzp’er feitelijk als werknemer wordt beschouwd, ondanks dat je een overeenkomst van opdracht hebt. Dit kan gebeuren als je bijvoorbeeld weinig vrijheid hebt in je werk, alleen voor één opdrachtgever werkt of volledig afhankelijk bent van de instructies van je opdrachtgever. Wanneer je als werknemer wordt aangemerkt, kan dit betekenen dat je opdrachtgever verplicht is loonbelasting en sociale premies af te dragen, en dat jij rechten krijgt zoals loondoorbetaling bij ziekte of vakantiedagen.

Actieve handhaving door de Belastingdienst

Vanaf 2025 zal de Belastingdienst weer actief controleren op schijnzelfstandigheid. Dit betekent dat jouw opdrachtgever mogelijk maatregelen neemt om de arbeidsrelatie te toetsen. Werken als zelfstandige kan daardoor anders worden ingeregeld of er kunnen voorwaarden worden gesteld om je zelfstandigheid te waarborgen. Bij twijfel kan het zijn dat je opdracht als zzp’er wordt beëindigd, of dat er een andere vorm van samenwerking wordt voorgesteld, zoals werken via payrolling.

Wat betekent dit voor jou in de praktijk?

De gevolgen kunnen groot zijn als jouw samenwerking niet als zelfstandige wordt erkend. Dit kan leiden tot fiscale wijzigingen, bijvoorbeeld dat er alsnog loonheffingen betaald moeten worden. Ook kun je arbeidsrechtelijke rechten claimen, maar dit gaat vaak niet zonder juridische procedures. Daarom is het belangrijk om voorbereid te zijn en duidelijke afspraken te maken met je opdrachtgevers.

Hoe kun jij je voorbereiden?

Als zzp’er kun je zelf stappen ondernemen om jouw zelfstandigheid te waarborgen en eventuele risico’s te beperken. Hier zijn enkele tips:

  • Werk voor meerdere opdrachtgevers
    Zorg dat je voor verschillende opdrachtgevers werkt. Dit toont aan dat je niet afhankelijk bent van één partij en versterkt jouw zelfstandige positie.
  • Behoud controle over Je werkzaamheden
    Zorg ervoor dat je zelf bepaalt hoe je je werk uitvoert en dat je niet werkt onder strikte aansturing van je opdrachtgever.
  • Maak heldere afspraken
    Zorg dat je schriftelijke afspraken hebt die duidelijk maken dat je als zelfstandige werkt. Denk aan tariefafspraken, jouw verantwoordelijkheden en het recht om vervanging te regelen.
  • Check de webmodule van de Belastingdienst
    Gebruik de webmodule van de Belastingdienst om te toetsen of jouw arbeidsrelatie voldoet aan de criteria voor zelfstandig werken. Dit geeft een indicatie van jouw status.

Alternatieven om jouw positie te behouden

Bij PIT BV ondersteunen we zzp’ers die geconfronteerd worden met veranderende regelgeving. Een mogelijke oplossing is werken via payrolling. Hierbij blijf je dezelfde vrijheid houden als zelfstandige, terwijl de administratieve en fiscale risico’s worden weggenomen. Wij zorgen dat je facturen snel worden uitbetaald en je profiteert van betalingszekerheid en andere voordelen, zonder je zelfstandigheid op te geven.